Bygge en blomsterkasse kan være en givende oppgave for huseiere som ønsker å legge til et estetisk element i hagen eller rundt huset

16 januar 2024 Johanne Hansen

Ikke bare gir det en mulighet til å uttrykke kreativitet, men det gir også en følelse av stolthet når du ser blomstene blomstre og trives i den nylig konstruerte kassen. I denne artikkelen skal vi utforske de forskjellige aspektene ved å bygge en blomsterkasse, fra valg av materiale til ulike designalternativer.

Hvordan bygge en blomsterkasse?

Å bygge en blomsterkasse kan være en relativt enkel prosess hvis du følger noen grunnleggende trinn. Først må du velge et egnet sted i hagen eller rundt huset der blomsterkassen skal plasseres. Dette bør være et område som får tilstrekkelig sollys og har god drenering. Deretter må du bestemme deg for hvilket materiale du vil bruke til kassen. Tre er en vanlig og populær valgmulighet, da det er rimelig, enkelt å jobbe med og gir en naturlig og rustikk estetikk. Andre alternativer inkluderer plast, metall og keramikk, avhengig av smak og preferanser.

Nå er det på tide å ta målinger for å bestemme størrelsen på blomsterkassen din. Dette vil avhenge av hvor mye plass du har til rådighet og hvilke planter du har tenkt å plante. Det anbefales å bygge en bredde på minst 30 cm og en dybde på minst 20 cm for å gi tilstrekkelig plass til røttene. Høyden kan variere basert på personlige preferanser og planteras.

Når du har bestemt deg for størrelsen, kan du begynne å bygge selve kassen. Start med å kutte ut sidene og bunnen av kassen fra treplankene. Pass på å slipe kantene for å forhindre splinter, og bruk deretter skruer eller spiker for å feste alle delene sammen. Det kan være lurt å bruke en liming i tillegg for å styrke konstruksjonen. Hvis du ønsker, kan du også legge til små føtter eller hjul under kassen for enkel flytting.

Nå som kassen er bygget, er det på tide å forberede den for planting. Start med å legge et lag av dreneringsmateriale, for eksempel småstein eller leca-kuler, i bunnen av kassen for å forhindre vannstagnasjon. Deretter kan du fylle den med en godt drenert jordblanding egnet for plantene du vil dyrke. Hvis du vil, kan du også legge til et lag av organisk mulch for å bevare fuktighet og undertrykke ugressvekst. Etter dette er kassen klar til å bli beplantet med blomster eller grønnsaker etter eget valg.

Typer av blomsterkasser og populære design

building house

Det finnes en rekke forskjellige typer blomsterkasser, og valget avhenger hovedsakelig av personlige preferanser og stil. Her er noen av de populære designene:

1. Standard rektangulær kasse: Dette er den mest vanlige typen blomsterkasse og passer til de fleste omgivelser. Den kan være så enkel eller dekorativ som du ønsker, avhengig av maling, beis eller utskjæringer du legger til.

2. Hengende blomsterkasse: Dette er perfekt for å legge til farger og planter på steder med begrenset plass, for eksempel balkonger eller terrasser. Du kan velge å henge den fra en krok eller bruke et hengende stativ.

3. Vertikale blomsterkasser: Disse er ideelle for å utnytte vertikal plass og legge til en grønn vegg på ellers ubrukte områder som vegger eller gjerder.

4. Skråtte blomsterkasser: Disse er designet for å passe rundt trapper eller skråninger og gir et harmonisk utseende til landskapet.

Valg av blomster og planter er også viktig for å skape det ønskede utseendet. Du kan blande og matche forskjellige farger og teksturer for å oppnå en levende og frodig effekt. Populære blomster som fungerer godt i blomsterkasser inkluderer petunier, stemor, marikåpe og verbena.

Målinger og kvantitative forhold

For å sikre riktig mengde jord og dreneringsmateriale, kan det være nyttig å kjenne til noen kvantitative målinger. En standard 120 cm lang blomsterkasse vil kreve omtrent 60 liter jord for å fylle den opp. Dreneringsmaterialet i bunnen bør utgjøre omtrent 10-15% av blomsterkassens totale høyde. Dette sikrer at vannet kan renne ut effektivt og forhindrer røtter fra å bli vannskadet.

Forskjeller mellom ulike byggemetoder

Det er flere forskjellige måter å bygge en blomsterkasse på, og hver metode har sine egne fordeler og ulemper. Noen vanlige metoder inkluderer:

1. Bruk av terrassebord: Dette er en enkel og rimelig metode som er ideell for nybegynnere. Terrassebordene er enkle å få tak i, og de kan raskt og enkelt kuttes til ønsket størrelse.

2. Bygget med lokkplater: Denne metoden gir en mer solid og profesjonell konstruksjon. Lokkplatene er tykkere og mer holdbare enn terrassebordene, og de gir en estetisk tiltalende finish.

3. Bruk av resirkulerte materialer: Hvis du er miljøbevisst, kan du vurdere å bygge en blomsterkasse ved hjelp av resirkulerte materialer som gamle paller, kasser eller treplanker. Dette gir ikke bare en unik og rustikk utseende, men det gjør også godt for miljøet.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper

Gjennom historien har blomsterkasser blitt brukt som en måte å bringe natur inn i byområder og tilføre estetisk appell til hus og offentlige rom. Fordelene med blomsterkasser inkluderer:

– Estetisk appell: Blomsterkasser gir et visuelt tiltalende element til hagen eller uterommet og kan bidra til å skape et lykkeligere og mer avslappende miljø.

– Enkel vedlikehold: Blomsterkasser krever minimalt vedlikehold sammenlignet med en hel hage. De er enklere å vanne, ugressbekjempe og gi næring til.

– Begrenset plass: Blomsterkasser er ideelle for huseiere med begrenset plass, som balkonger eller terrasser. De gir mulighet til å dyrke blomster og planter i et begrenset område.

Med fordeler kommer også noen ulemper:

– Vanningsbehov: Blomsterkasser har en tendens til å tørke ut raskere enn jorden i en hage, og derfor trenger de oftere vanning for å holde plantene sunne og godt hydrert.

– Begrenset plantevalg: Noen planter kan være vanskelig å dyrke i blomsterkasser på grunn av begrenset plass og begrensede røttesystemer. Det er viktig å velge planter som er egnet for kassekultivering.

– Mindre biologisk mangfold: Blomsterkasser kan begrense mangfoldet av insekter og pollinatører sammenlignet med en hage, da de ikke skaper et like komplekst økosystem.

I videoen nedenfor kan du se en enkel demonstrasjon av hvordan du bygger en standard blomsterkasse:For huseiere som ønsker å legge til en estetisk appell i hagen eller rundt huset, er bygging av en blomsterkasse en god mulighet. Ved å velge riktig materiale, design og plantevalg kan du lage en vakker og levende kasse som vil være til glede for deg og dine gjester i lang tid. Så grip hammeren og begynn å bygge din egen blomsterkasse i dag!

FAQ

Hva er den beste typen materiale å bruke for å bygge en blomsterkasse?

Det er avhengig av personlige preferanser og miljøet der kassen skal plasseres. Tre er vanligvis et populært valg på grunn av sin rimelighet og naturlige utseende. Andre alternativer inkluderer plast, metall og keramikk.

Hvor mye jord trenger jeg for å fylle en standard blomsterkasse?

En standard 120 cm lang blomsterkasse vil kreve omtrent 60 liter jord for å fylle den opp. Dette kan variere avhengig av størrelsen på kassen og preferansene dine.

Hvilke planter fungerer best i en blomsterkasse?

Du kan velge en rekke blomster og planter for en blomsterkasse. Populære alternativer inkluderer petunier, stemor, marikåpe og verbena. Det er viktig å velge planter som passer for kassekultivering og har begrensede røttesystemer.

Flere nyheter